Geen categorie
Geen reacties

Webservers uitgelegd in Jip en Janneke taal

Je wil vindbaar zijn op het internet; wat heb je nodig? Een (web)server, een domeinnaam en een website. Vaak is het duidelijk wat een domeinnaam en website is, maar een server? Dat is meestal minder voor de hand liggend. Daarom schrijf ik dit artikel. Als je het artikel tot het einde leest weet jij alles wat je moet weten over webservers.

Wat zijn webservers?

Een webserver is een computer die direct is gekoppeld aan het internet. Deze computer draait 24 uur per dag en 7 dagen per week – altijd dus. Op de computer bevindt zich alle data die erop is geplaatst door de afnemers van de hostingdienst. Vervolgens kan deze data door derden worden geraadpleegd via het internet.

Nou in normaal Nederlands: een server is een computer waarmee jouw computer kan verbinden. Op het moment dat jouw computer verbinding maakt met de servercomputer krijg jij de opgeslagen data te zien. De enige handeling die jij als bezoeker hoeft te doen is de URL, ofwel domeinnaam, in te typen via een browser (Google Chrome, Firefox, Opera). De browser zal de data vertalen naar een normaal uitziende website, zoals deze waar je nu op zit.

Hoe werkt webhosting nou precies?

Zoals gezegd is webhosting het opslaan van data op een computer die in verbinding staat met het internet. Het werkt net zoals op jouw eigen computer: je heb waarschijnlijk een map genaamd ‘Downloads’. Op het moment dat je deze map opent, krijg je de inhoud te zien. De handeling die jij moet uitvoeren om de map te openen is (dubbel)klikken op de map zelf.

Een soortgelijke handeling die een webbezoeker moet doen, is het intypen van de naam van de map (de URL). Het intypen van de URL en op enter drukken is staat gelijk aan het dubbelklikken op een map; alleen dan gebeurt het op een andere computer. Zo krijgt een webbezoeker de inhoud van die map te zien.

Wat is nou het nut van webhosting?

Ten eerste is het een veilige manier van de data op te slaan. Een goede webhoster verbindt met het internet via beveiligde servers. Hierdoor is jouw data beschermt tegen internetcriminelen.

Een tweede reden is: dat een webhosting server 24/7 draaiende is. Dit betekent dat jouw website op elk moment van de dag toegankelijk is voor iedereen die je website wil bezoeken. Dit verhoogt de gebruikersvriendelijkheid enorm, want niemand zit te wachten op een website die het niet doet.

Een derde reden is: dat een webhosting provider een snelle verbinding met het internet heeft. Wat betekent dit voor jou? Nou, simpelweg, een snelle website. De snelheid waarmee jouw website de data aanlevert aan de bezoekers is afhankelijk van de snelheid van de server. Dus hoe sneller de server, hoe sneller jouw website. En wederom zorgt een snelle website voor een verhoogde gebruikersvriendelijkheid. En een verhoogde gebruikersvriendelijkheid leidt tot tevreden klanten. En tevreden klanten leiden tot een handeling (of dat nou een aankoop of een social share is, dat maakt niet uit).

In het kort: een server zorgt ervoor dat jouw website bereikbaar is voor internetbezoekers. En de webhoster zorgt voor een veilige, sneller en stabiele verbinding.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu