Geen categorie
Geen reacties

Alles over P&C

Als financieel medewerker heb je er misschien al wel eens van gehoord. De p&c cyclus is de laatste jaren steeds populairder geworden. Door de p&c cyclus op de juiste manier toe te passen kun je de financiële koers van jouw bedrijf in de gaten houden. Ook is deze methode bedoeld om meer richting te geven aan het bedrijf. Het kan ook helpen om deze methodiek toe te passen als je als organisatie doelen wilt gaan stellen. Kortom de p&c methode is een hele veelzijdige methode die in alle bedrijven heel nuttig kan zijn. Het is een onmisbaar instrument voor een financieel medewerker binnen een bedrijf.

Het doel van de P&C cyclus

Er zijn verschillende doelen die je kunt bereiken door de p&c cyclus toe te passen. De afkorting staat voor planning en control. Hiermee wordt bedoeld dat er op een systematische manier naar de doelen van de organisatie wordt gekeken. Op deze manier wordt vervolgens geprobeerd een manier te zoeken om deze doelen te bereiken. Door deze methode toe te passen kun je bijvoorbeeld meer inzicht krijgen in de financiële verwachtingen van het bedrijf voor komend jaar. Dit is een heel belangrijke factor voor het bepalen van de bedrijfsstrategie. Dat is niet het enige waar de p&c cyclus voor gebruikt kan worden. Het kan bijvoorbeeld erg helpen om deze methode toe te passen op het maken van een begroting. Dit wordt dan in verschillende stappen opgedeeld waardoor het veel minder ingewikkeld is dan normaal. Voor bedrijven kan dit ontzettend veel tijd schelen waardoor er meer winst gemaakt kan worden.

Visie en missie bepalen

Een van de doelen die je kunt bereiken door de p&c cyclus toe te passen is het bepalen van de visie en de missie van de organisatie. Dit is normaal gesproken erg lastig omdat er vele factoren zijn die meespelen in het nemen van deze beslissing. Door de cyclus toe te passen wordt dit vele malen minder lastig. Door deze doelen op een systematische manier te benaderen wordt het eenvoudiger om goede realistische doelen te stellen voor de organisatie. Je kunt ook met minder moeite de strategie van het bedrijf bepalen. Dit gaat alleen over de financiële strategie van het bedrijf. Om deze strategie te bepalen moet jij als financieel medewerker concrete doelstellingen formuleren.

Evaluatie

Dit is een van de belangrijkste onderdelen van de cyclus. Het is natuurlijk vooral belangrijk om terug te kijken op oude beslissingen. Hebben jullie als bedrijf de goede keuzes gemaakt en is het bedrijf daar ook echt beter van geworden. Als jullie vinden dat het bedrijf alleen maar beter geworden is van de keuzes die jullie gemaakt hebben is dat heel fijn. Als dat niet het geval is kan het ontzettend slim zijn om deze keuzes uitgebreid door te nemen. Wat hadden jullie toen anders kunnen doen en hoe hadden jullie dat van te voren kunnen inschatten? Door jezelf dit soort vragen te stellen kun je er achter komen hoe je in de toekomst dit soort fouten niet maakt.

Meest recente blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu